Reizen.webBlad.info
Onmisbare informatie voor de reiziger

Meest bekeken
>Natuur in India
>Zonsverduistering Turkije in 2006
>Kerstmarkten in Duitsland


Recente artikelen
>Verkennen van Lissabon
>Naar Zuid-Afrika voor cosmetische chirurgie
>Kerst in Valencia
>Verlies stress ťn gewicht in Duitse kuurhotels
>Santos Lissabon magneet voor trendy designers
>Sosoye behoort tot de mooiste dorpen van Ardennen
>Vakantie op boerderijen in Zuid-Tirol
Alle artikelen


175 jaar BelgiŽ

In 2005 is het 175 jaar geleden dat de Belgische staat werd opgericht. Naar aanleiding van die verjaardag blikt BelgiŽ terug op zijn boeiende en soms woelige verleden, en wordt de veelzijdige rijkdom van het land in de kijker gezet. Het jubileum is de ideale aanleiding voor een bezoek aan Brussel.

De hoofdstad van BelgiŽ ťn Europa geeft zich niet in ťťn keer prijs, maar laat zich graag ontdekken door bezoekers met een open blik en een nieuwsgierige aanleg. Brussel is een koninklijke stad, waar iedere Belgische vorst een blijvend stempel op heeft gedrukt, 's Zomers is het koninklijk paleis open voor het publiek. Daarna kun je heerlijk kuieren in het park van Brussel. Het Bellevue Museum, vlak naast het koninklijk paleis, wordt grondig vernieuwd en zal de geschiedenis van BelgiŽ en de monarchie behandelen (open vanaf juli 2005). Laken is de verblijfplaats van de Belgische vorsten. Je vindt er de Japanse Toren en het Chinees paviljoen, en de prachtige Koninklijk Serres, die een paar keer per jaar toegankelijk zijn voor het publiek. De Koninklijke Crypte in de Onze-Lieve-Vrouwekerk is de laatste rustplaats van BelgiŽ's koningen en koninginnen.

Multicultureel Brussel

Brussel is een levendige mix van culturen. Het gonst er van de vreemde talen en de exotische geuren en kleuren. Het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, opgericht door Leopold II, bevat een Afrikaanse kunstcollectie die wereldfaam geniet. Ook het gebouw zelf en het omliggende park zijn prachtig. De Matongewijk, vlakbij de Naamse Poort, brengt Afrika tot in het hart van de stad. Het is er steeds een gezellige drukte en je vindt er alles om jezelf even in het warme Afrika te wanen: fleurige kleding, exotische lekkernijen, gezellige restaurantjes. Ook elders in de stad komt je de meest uiteenlopende talen en culturen tegen.

De Kunstberg

Op de Kunstberg, een wijk op enkele stappen afstand van de Grote Markt en het Centraal station, klopt het culturele hart van Brussel. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, het Bellevuemuseum over de geschiedenis van onze koningen, het Muziekinstrumentenmuseum, het Paleis voor Schone Kunsten, het voormalige Paleis van Keizer Karel,alles ligt er op een boogscheut -zoals de Vlamingen zeggen- van elkaar. Op zondag biedt een pas toegang tot alle musea op de Kunstberg, tot kinderworkshops, aperitiefconcerten, een brunch aan een democratische prijs.

Koloniaal verleden

Speciaal voor 175 jaar BelgiŽ loopt in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren de tentoonstelling ĎHet geheugen van Congoí, die gaat over het Belgisch koloniaal verleden. Heel wat Belgische families zijn daarbij, van veraf of van dichtbij, betrokken geweest. Missionarissen, ambtenaren, ondernemers, allemaal trokken ze naar naar Centraal-Afrika en beÔnvloedden daar de geschiedenis. ĎHet is een eerlijke tentoonstelling, die niets uit de weg gaatí, zegt Helena de Brabandere van de afdeling evenementen van Toerisme Vlaanderen. ĎHet negatieve van het kolonialisme niet, dat er achteraf beschouwd ontegenzeggelijik is geweest, maar ook ook de positieve effecten van de Belgische koloniale aanwezigheid worden erin meegenomení. De tentoonstelling vertelt op een open en directe manier zowel het Belgische als het Afrikaanse verhaal.

Made in Belgium

'Made in Belgium', vanaf 7 maart tot het einde van het jaar te zien in het Brusselse Kunstcentrum Van der Borght, brengt een ode aan het BelgiŽ dat een land is vol van tegenstellingen, huzarenstukjes, tradities en moderniteit, met een veelzijdige overvloed aan kunstenaars, merken, uitvinders, wetenschappers, kennis en smaken. Via twaalf thema's leert men op de expositie BelgiŽ kennen: vrijheden, muziek, plastische kunsten, literatuur, vrije tijd en folklore, sierkunsten, sport, showbizz, stripverhaal, wetenschappen en techniek, verre einder, smaken en het 'Belgisch Institutioneel Model'.

De Romantiek in BelgiŽ

Meer dan 250 schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen geven vanaf 18 maart in de ĎKoninklijke Musea voor de Schone Kunsten van BelgiŽí in Brussel een beeld van de 'Romantiek in BelgiŽ', de kunstrichting die ongeveer tegelijkertijd met het ontstaan van de Belgische staat in 1830 opgang maakte. Het is de tijd van de ĎGrote Gevoelensí: kolkend nationalisme en een nieuw onafhankelijkheidsgevoel, passie en sentiment, heroÔek en dood, vrijheid en recht. In de nieuwe staat BelgiŽ leeft er interesse voor de eigen nationale geschiedenis en voor historische figuren, maar evenzeer een smachtend escapisme dat zich uit in exotische onderwerpen.

Art Nouveau & Design

Van 25 mei tot en met 31 december belichten de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis de evolutie van de Belgische sierkunsten. Ondanks zijn geografische kleinheid blijkt BelgiŽ immers een bijzonder actief productiecentrum van sierkunsten te zijn geweest en genoot het op dat vlak internationale faam. De tentoonstelling biedt een overzicht vanaf de oprichting van BelgiŽ in 1830 tot de Wereldtentoonstelling van 1958. Een belangrijk deel van het parcours is gewijd aan de art nouveau, die een ongekende bloei beleefde dankzij meerdere markante designers zoals Horta, Van de Velde, Serrurier-Bovy en Wolfers. Ook de minder bekende stijlen daarvoor (van de neostijlen tot het eclecticisme) en daarna (van de art deco tot de modernistische stromingen) komen aan bod. Een topevenement voor zowel kenners als liefhebbers.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats