Reizen.webBlad.info
Onmisbare informatie voor de reiziger

Meest bekeken
>Natuur in India
>Zonsverduistering Turkije in 2006
>Kerstmarkten in Duitsland


Recente artikelen
>Verkennen van Lissabon
>Naar Zuid-Afrika voor cosmetische chirurgie
>Kerst in Valencia
>Verlies stress én gewicht in Duitse kuurhotels
>Santos Lissabon magneet voor trendy designers
>Sosoye behoort tot de mooiste dorpen van Ardennen
>Vakantie op boerderijen in Zuid-Tirol
Alle artikelen


Zonsverduistering 2008

In het jaar 2135 zal in Nederland weer een zonsverduistering zijn. Gelukkig hoeven we niet tot die tijd te wachten om er een mee te maken, want in augustus 2008 is er een totale zonsverduistering te zien boven Siberië.

Een totale zonsverduistering is een uniek en spectaculair verschijnsel. Gedeeltelijke zonsverduisteringen komen wel vaker voor, maar een totale is uitzonderlijk en voor sommige toeschouwers zelfs enigszins beangstigend. In vroegere eeuwen dachten mensen op zo’n moment zelfs, dat ze de toorn van de goden over zich hadden afgeroepen.
Bij goed weer kunt u in augustus 2008 in Siberië zien hoe gedurende een uur de zonneschijf stukje bij beetje kleiner wordt, doordat de maan ervoor schuift. Gedurende enkele minuten is de ‘eclips’ totaal. Op dat moment voelt u dat het heel even koud wordt. De maan krijgt tijdens de totale verduistering een helder roze krans.

Zonsverduistering Turkije

Op 29 maart 2006 was er in Turkije al een complete zonsverduistering te zien. Het zogeheten totaliteitspad – de strook waarbinnen de complete zonsverduistering te zien was – liep dwars door Turkije heen. De populaire badplaatsen Antalya en Alanya aan de Turkse Riviera en het veelbezochte Cappadocië lagen in de verduisteringszone. Precies in het midden van het totaliteitspad was de eclips het langst te zien, een kleine 4 minuten.

Zonsverduistering 1999

Op 11 augustus 1999 ondernamen zo’n 50 duizend Nederlanders een korte reis om een totale zonsverduistering te bewonderen. In dat jaar was de eclips volledig in een 110 kilometer brede band; van Land’s End in Engeland via Noord-Frankrijk, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië naar Bulgarije. In Nederland was de zon gedurende korte tijd grotendeels verdwenen, maar echt donker werd het in ons land niet.

Eclipsbril

Het is van het grootste belang uw ogen goed te beschermen tijdens het kijken naar de zonsverduistering. Alleen tijdens het moment van totale verduistering kunt u zonder eclipsbril naar de zon kijken. Daarvoor en daarna dient u uw ogen te beschermen tegen het felle zonlicht, dit om blijvende schade aan uw ogen te voorkomen.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats