Reizen.webBlad.info
Onmisbare informatie voor de reiziger

Meest bekeken
>Natuur in India
>Zonsverduistering Turkije in 2006
>Kerstmarkten in Duitsland


Recente artikelen
>Verkennen van Lissabon
>Naar Zuid-Afrika voor cosmetische chirurgie
>Kerst in Valencia
>Verlies stress én gewicht in Duitse kuurhotels
>Santos Lissabon magneet voor trendy designers
>Sosoye behoort tot de mooiste dorpen van Ardennen
>Vakantie op boerderijen in Zuid-Tirol
Alle artikelen


Saksen in trek

Een groeiend aantal buitenlandse toeristen ontdekt de Duitse deelstaat Saksen. Uit gegevens over 2004 van de lokale regering blijkt dat 466.646 reizigers met een niet Duitse nationaliteit Saksen bezochten. Dat is tien procent meer dan in 2003. Voor 2005 is Saksen dé culture bestemming voor muziekliefhebbers en liefhebbers van kunst.

De deelstaat Saksen is voor Nederlandse toeristen één van de snelst groeiende bestemmingen in Duitsland. Saksen is dé culture bestemming in 2005 voor liefhebbers van kunst. Na 61 jaar is namelijk de uit vele duizenden objecten bestaande kunstcollectie van de stad Leipzig weer te zien. De kunststad Dresden (‘Florence aan de Elbe’) besteedt in 2005 extra aandacht aan de invloed van het werk van Jan Van Eyck.

Leipzig

Het kunstmuseum van Leipzig was tot 1943 een (inter)nationale trekker van formaat. In dat jaar werd het gebouw gebombardeerd en verdwenen de kunstcollecties naar veilige kelders. In 1945 nam het Rode Leger een groot deel van de collecties mee naar de Sovjet-Unie als oorlogsbuit. Later werd het overgrote deel weer teruggeschonken aan de DDR, maar tot een nieuw museum kwam het niet. Hierdoor vertoefden duizenden schilderijen, tekeningen en beelden 61 jaar in ‘dozen en kisten’. De stad Leipzig ontwikkelde ambitieuze plannen voor een nieuw kunstmuseum. Het Berlijnse architectenbureau ‘Hufnagel, Pütz, Rafälian’ tekende het nieuwe ‘Museum der Bildenden Künste Leipzig’ in de vorm van een enorme glazen kubus. Dit bouwwerk, dat bijna 75 miljoen euro heeft gekost, is met recht een architectonisch hoogstandje. Het interieur combineert elementen uit een klassiek museum aan eigentijdse designinzichten.

Jan van Eyck

Eén van de belangrijkste kunststeden van Europa is zonder twijfel Dresden. De Saksische vorsten waren fanatieke kunstverzamelaars. Van sieraden, porselein tot schilderijen (ook veel Hollandse en Vlaamse meesters). Het aantal werken is zo groot dat het onmogelijk is alles tegelijk te tonen. In diverse historische gebouwen in Dresden wordt geëxposeerd, waaronder de ‘Groene Gewelven’. De beheerder van de collecties, de Staatlichen Kunstsammlungen Dresden (SKD), organiseert jaarlijks enkele thematentoonstelling om een groter deel van de verzamelingen te kunnen tonen. Eén van de thematentoonstelling in 2005 is ‘De geheimen van Jan Van Eyck’. Topbezit is het werk ‘Maria met kind bij het altaar’ (uit 1437). Het wordt gerekend tot baanbrekend in de Europese schilderkunst. Daarnaastj worden nog vijftien werken van Van Eyck tentoongesteld, aangevuld met zo’n 50 kunstwerken van rond 1500 om een compleet beeld te schetsen van de kunst in die periode.

Muziek

Ook voor wie van muziek houdt is Saksen als reisbestemming een aanrader. Het land heeft een lange traditie in het maken van muziekinstrumenten. Ook bekende componisten lieten er hun sporen na, waaronder Bach, Schumann en Wagner. Tot de vele theaters en concertgebouwen behoort de beroemde Semperoper in Dresden, dat wordt beschouwd als het gebouw met de beste akoestiek van Duitsland. In 2005 worden maar liefst veertig grote muziekfestivals op diverse plaatsen georganiseerd, zoals het ‘Bachfeest’ in Leipzig van 29 april t/m 8 mei, het ‘Mozartfeest’ in Chemnitz van 6 t/m 14 mei en ‘De Vliegende Hollander’, een romantische opera van Wagner in het Parktheater Plauen.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats