Reizen.webBlad.info
Onmisbare informatie voor de reiziger

Meest bekeken
>Natuur in India
>Zonsverduistering Turkije in 2006
>Kerstmarkten in Duitsland


Recente artikelen
>Verkennen van Lissabon
>Naar Zuid-Afrika voor cosmetische chirurgie
>Kerst in Valencia
>Verlies stress én gewicht in Duitse kuurhotels
>Santos Lissabon magneet voor trendy designers
>Sosoye behoort tot de mooiste dorpen van Ardennen
>Vakantie op boerderijen in Zuid-Tirol
Alle artikelen


Sofia, historische stad met moderne ambities

In het westen van Bulgarije, aan de voet van de berg Vitosha, en zo’n drie uur vliegen vanaf Amsterdam, ligt Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Met zijn 1,2 miljoen inwoners is het tevens de grootste stad van het land en een levendige en bruisende metropool. Het is een stad met moderne ambities. Toerisme is er één van. Ook vanuit Nederland wil men graag meer belangstelling.

Sofia is een stad van uitersten, en dat uit zich op vele gebieden. De stad bevindt zich, net als veel andere voormalige Oostbloksteden, op de grens tussen oud en nieuw, mooi en lelijk en armoede en rijkdom. Wat tot interessante taferelen en inzichten leidt.

Mix van culturen
Sofia, bij velen ten onrechte nog onbekend, is een prachtige mix van diverse culturen en herbergt vele erfenissen uit het verleden. Als je door het centrum loopt proef je de rijke geschiedenis van stad en land. Zo zijn er de vele imposante kerken en overheidsgebouwen, de aantrekkelijke parken en pleinen en de soms grimmige overblijfselen uit het communistisch tijdperk. De geschiedenis van Bulgarije, die wordt gekenmerkt door jarenlange bezettingen door vreemde overheersers, komt op een unieke manier samen in de straten van Sofia. In de architectuur zijn er volop restanten te vinden van de verschillende bewoners van het land.

Zo kun je zeer oude gebouwen tegenkomen die nog stammen uit de tijd van de Thraciërs, de eerste bewoners van het land, maar ook van de Romeinen, Byzantijnen en de Ottomanen. Ten slotte natuurlijk de onvermijdelijke communistische architectuur, die je eigenlijk voornamelijk in de buitenwijken van de stad treft en in groot contrast staan met de mooie gebouwen die het centrum sieren.

Thraciërs, de oude bewoners

De Thraciërs zijn vrij onbekend bij de rest van de wereld, wat vreemd is omdat ze zo duidelijk ook hun stempel op het leven van nu hebben gedrukt. Zo zijn ze niet alleen de ontdekkers van de melkzuurbacterie, de ‘lactobacillus bulgaricus’, waarmee de overal in de wereld bekende Bulgaarse yoghurt wordt gemaakt, ook legden ze de basis voor de huidige productie van allerlei Bulgaarse kazen, boter en andere melkproducten. En ook de Bulgaarse wijnbouw stamt al uit de Thracische tijden en het is eigenlijk vreemd, dat de uitstekende Bulgaarse wijnen nog immer vrij onbekend zijn bij de westerse consument.

Kunstzinnig Sofia

De beste manier om de schoonheid van de stad te ontdekken is door te voet het centrum te doorkruisen. Al snel valt het op, dat Sofia vele gebedshuizen kent, voor veel verschillende religies, al blijft de Orthodoxe leer de belangrijkste (zie dagtip: kerkbezoek). Ook herbergt Sofia diverse musea. Het staatsmuseum aan het Alexander Battenburg plein -het voormalig koninklijk paleis- is daarvan het mooiste en charmantste. Verder is het heerlijk, dat je na een vermoeiende en interessante wandeling overal verspreid grote en kleinere parkjes vindt, waar je heerlijk kunt uitrusten in de schaduw en kunt genieten van de Sofianen die daar een potje schaak of triktrak spelen.

Flaneren op de boulevards

Op het gebied van winkelen en uitgaan is Sofia een absolute topper. Zo zijn er niet alleen tal van leuke en moderne winkeltjes, sfeervolle restaurants en hippe clubs, ze zijn ook nog eens goed betaalbaar. Waar vergelijkbare steden als Praag en Budapest inmiddels worden overlopen door westerse toeristen, met de onvermijdelijke prijsstijgingen van dien, is Sofia nog een goed bewaard geheim, waar je naar westerse maatstaven voor een habbekrats nog volop kunt uitgaan en winkelen. (Zie dagtips: uit eten en uitgaan). Een niet te missen winkelstraat is de Vitosha Boulevard in het hart van het centrum, waar je werkelijk alle grote merken vind en je heerlijk kunt flaneren. Aan te raden is om ook eens zo af en toe een zijstraat in te slaan, waar je nog veel en veel meer winkels vind.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats