Reizen.webBlad.info
Onmisbare informatie voor de reiziger

Meest bekeken
>Natuur in India
>Zonsverduistering Turkije in 2006
>Kerstmarkten in Duitsland


Recente artikelen
>Verkennen van Lissabon
>Naar Zuid-Afrika voor cosmetische chirurgie
>Kerst in Valencia
>Verlies stress én gewicht in Duitse kuurhotels
>Santos Lissabon magneet voor trendy designers
>Sosoye behoort tot de mooiste dorpen van Ardennen
>Vakantie op boerderijen in Zuid-Tirol
Alle artikelen


Toeristen spenderen elk jaar ruim 812 miljoen euro in Friesland

De Friese economie krijgt een enorme spin-off door de recreatiesector. Jaarlijks besteden de toeristen ruim 812 miljoen euro, dit blijkt uit de meest recente werkgelegenheidscijfers van 2003 volgens Toerdata Noord.

Een deel van dit geld vloeit naar de recreatieondernemer maar een groot deel vloeit naar andere delen van de Friese economie. Met name de middenstand profiteert volop van de toeristen die hier hun euro’s spenderen. Ook de werkgelegenheid in Friesland profiteert van de recreatiesector die inmiddels goed is voor bijna 12%. Naast de directe werkgelegenheid die rond de 7.8% ligt, is het indirecte effect groot. Denk hierbij aan de winkels, de fietsverhuurder, de bakker, de schoonmakers etc.

Regiomanager Petra Ellens van de RECRON stelt dat elke arbeidsplaats in de recreatiesector een arbeidsplaats elders creëert. Voor Friesland, die altijd met een relatieve hoge werkeloosheid kampt is de toeristische sector echt de gouden kip vervolgt Ellens. Daarom is het van belang dat de sector gezond kan blijven, dat betekent goede ontwikkelingskansen om in te kunnen spelen op een complexe marktvraag en voldoende fysieke ruimte om het toeristisch product op peil te houden. Te vaak maak ik mee dat gemeenten star vasthouden aan het bestemmingsplan terwijl ze als uitgangspunt moeten hanteren dat er positief wordt meegedacht aan veranderende wensen van de sector. Uiteraard met een goede landschappelijke inpassing.

HISWA, de brancheorganisatie voor waterrecreatiebedrijven, stelt dat voor de toekomst ook het Streekplan terdege dient in te spelen op de groeipotenties van de sector. Regiomanager Jan Ybema van HISWA: “We constateren dat het totale aantal agrarische bedrijven terug loopt. Toch zijn zij de grootste grondeigenaren van Friesland. De provincie zou in het Streekplan recreatieontwikkelingsgebieden kunnen aanduiden. Waarom niet nog een gebied met de allure van de Alde Feanen? Binnen deze gebieden zou ruimte moeten komen voor nieuwe natuurontwikkeling en mogelijkheden voor het toeristisch bedrijfsleven. Dit betekent dat je naast de ontwikkelingsmogelijkheden van het bestaande bedrijfsleven ook een heldere keuze maakt voor de toekomst.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats