Reizen.webBlad.info
Onmisbare informatie voor de reiziger

Meest bekeken
>Natuur in India
>Zonsverduistering Turkije in 2006
>Kerstmarkten in Duitsland


Recente artikelen
>Verkennen van Lissabon
>Naar Zuid-Afrika voor cosmetische chirurgie
>Kerst in Valencia
>Verlies stress Ún gewicht in Duitse kuurhotels
>Santos Lissabon magneet voor trendy designers
>Sosoye behoort tot de mooiste dorpen van Ardennen
>Vakantie op boerderijen in Zuid-Tirol
Alle artikelen


Wandeltip: natuurreservaat de 'Lemelerberg'

Op een heldere dag reikt het uitzicht vanaf de Archemerberg ver. Aan de horizon zijn steden als Almelo, Raalte en Deventer zichtbaar. Beneden stroomt de Regge, een zijrivier van de Vecht. De berg is met 78 meter boven NAP voor Nederlandse begrippen hoog. Waar je ook start met een wandeling, je moet omhoog. De klim is meer dan de moeite waard. Eerst door het bos, later over glooiende heidevelden met talrijke jeneverbesstruiken en vliegdennen.

Ten zuiden van de Archemerberg ligt zijn kleine broertje: de Lemelerberg. Beide vormen samen met 't Zand en delen van het landgoed Archem het natuurreservaat de 'Lemelerberg', een gebied van ruim 715 ha. 't Zand, het noordelijke deel van het reservaat, geeft met zijn naam de herkomst aan. Vroeger was het een zandverstuiving, nu een rustig bosgebied.  

Oerkrachten

De geologie, het ontstaan van het natuurreservaat, is spectaculair. We nemen een verre duik in de geschiedenis. Naar de voorlaatste ijstijd, zo'n 200.000 jaar geleden. Meters dikke ijsmassa's uit ScandinaviŰ schoven in die tijd in zuidelijke richting, grote en kleine stenen met zich meevoerend. Onderweg duwden ze zand en grind als een bulldozer voor zich uit. Oerkrachten vormden zo in het westen de Veluwe en in het oosten de Sallandse Heuvelrug, met de Lemerler- en Archemerberg als noordelijkste punt. De vele kleine stenen die je vindt op de zandpaden zijn het resultaat van het grootste transportonderneming aller tijden. Het is een mengsel van riviergrind aangevoerd door rivieren uit Duitsland, en stenen afkomstig uit ScandinaviŰ. Vind je witte kiezelstenen, dan komen ze hoogstwaarschijnlijk uit Duitsland. Ze bestaan uit kwarts, met in de kleine holtes waterheldere bergkristallen. Andere stille getuigen van het landijs zijn de grote zwerfstenen die je overal in Salland kunt vinden. Ze zijn al meer dan 3 miljard jaar oud!

Paarse zee

Ruim de helft van het reservaat is bedekt met heide. Het is hoofdzakelijk struikheide, dat in de herfst zorgt voor een paarse zee. Bloeiende heide trekt miljoenen insecten aan, en met de vlinders, bijen, vliegjes en hommels komen ook de spinnen. Tussen de heideplantjes hangen talloze bedauwde spinnenwebben. De resten van de gevangen insecten zitten er soms nog in. Naast struikheide groeit er dop- en kraaiheide. Dopheide heeft roze, dopvormige bloemen. Kraaiheide bloeit rozerood, maakt zwarte besjes en blijft groen in de winter. Tussen de hei steekt op sommige plaatsen het gras de kop op. Het is pijpenstrootje, een grassoort die groeit in pollen met lange halmen. Als de bodem te voedselrijk wordt of verdroogt, breidt deze plant zich zo uit, dat hij de heide overwoekert en verdringt. Het inzetten van schapen is voor het beheer van dit reservaat dan ook heel belangrijk. Schapen houden het gebied open en de heide kort. Vandaar dat Landschap Overijssel sinds 1979 een schaapskudde heeft lopen. Zie je een elektrische afrastering, dan zijn de schapen in buurt. De 250 dieren grazen zeven dagen per week. Ook in de weekeinden, als de herder vrij is. De Schaapskooi, waar ze overnachten, staat op 't Zand, maar is niet vrij toegankelijk.

Jeneverbessen

Wandelend over de heidevelden springen de jeneverbessen direct in het oog. Ze staan in deze streek bekend als dampol. De bomen geven het gebied een parkachtig karakter. Ze lijken onhollands, terwijl het een inheemse plant is. Overwegend zijn het zuilvormige, op cipressen lijkende, struiken. Twee liggende, platte exemplaren kun je vinden langs de wandelroute op de Lemelerberg. Aan sommige jeneverbessen zie je bessen, zowel groene als donkerblauwe. De groene zijn een jaar oud, de donkerblauwe hangen al meer dan twee jaar aan de stekelige takken. De blauwe bessen werden eertijds voor legio doeleinden gebruikt. Als smaakstof voor jenever en als medicijn tegen allerlei kwalen. Toen men nog zelf zuurkool maakte  vermengden ze de kool met een handvol jeneverbessen.

Rijke vogelstand

Vergeet niet om af en toe naar boven te kijken. De kans is groot dat je roofvogels tegen de lucht ziet kringelen. Heidevelden zorgen voor warme, opstijgende lucht en onder meer buizerds maken daar dankbaar gebruik van. Met hun grote, afgeronde vleugels zeilen ze door de lucht, op zoek naar een prooi. Verwar de buizerd niet met een wespendief of een blauwe kiekendief. Er is enige oefening voor nodig om roofvogels in de vlucht te onderscheiden. Heb je geluk, dan tref je de klapekster; een grijs, zwart-witte mini-ekster. Vooral in de wintermaanden kun je het geluk afdwingen door te letten op alle boomtoppen van alleenstaande bomen. Daar zitten ze op hun uitkijkposten.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats